Zvicra do të gjobisë gratë muslimane për veshjen e nikabit dhe burkës

Qeveria zvicerane thuhet se ka paraqitur një projektligj në parlament për të gjobitur këdo që shkel rregullin kombëtar të mbulimit të fytyrës të mërkurën, 12 tetor. Projektligji thuhet se vendos një gjobë prej 1,000 frangash zvicerane për këdo që shkel ndalimin, siç është veshja e një nikabi ose burka.

Projektligji është pjesë e referendumit të vitit të kaluar për mbulimin e fytyrës. Në atë kohë, ndalimi i propozuar, i njohur gjithashtu si “ndalimi i burkës”, u mbështet nga 51.6 përqind e votuesve, pavarësisht kritikave se ndalimi konsiderohej islamofobik dhe seksist.

Pas konsultimeve, kabineti lehtësoi thirrjet për vendosjen e një ndalimi të kodit penal dhe gjoba deri në 10,000 franga për shkelësit. Cituar nga Al Jazeera, qeveria zvicerane, në një deklaratë zyrtare, theksoi se ndalimi i mbulimit të fytyrës ka për qëllim sigurimin e sigurisë dhe rendit publik dhe ndëshkimi nuk është prioritet.

Vetë ndalimi është një nismë e nisur nga Komiteti Egerkinger. Ky grup përfshin politikanë nga Partia Popullore Zvicerane e ekstremit të djathtë, e cila pretendon se po organizojnë rezistencë ndaj sundimit të Islamit politik në Zvicër. Një nga anëtarët e saj, Jean-Luc Addor, argumentoi se ndalimi do të nxiste barazinë midis burrave dhe grave dhe do të luante një rol të rëndësishëm në luftën kundër radikalizimit islamik.

Ndërsa nuk përmend në mënyrë eksplicite burkën apo nikabin, projektligji i ndalon njerëzit të mbulojnë fytyrat e tyre në vende publike, si transporti publik, restorantet ose të ecin në rrugë. Projektligji kërkon që njerëzit të tregojnë sytë, hundën dhe gojën e tyre në publik.

Projektligji parashikon që burka mund të vishet vetëm në vendet e kultit. Një përjashtim tjetër nga ligji është se mbulesat e fytyrës mund të përdoren vetëm në zona publike për arsye sigurie, klimatike ose shëndetësore, të tilla si maskat që përdoren për të mbrojtur njerëzit nga përhapja e COVID-19.

Komuniteti musliman zviceran padyshim kundërshtoi ndalimin që kriminalizon nikabin dhe burkën, i cili e konsideron ndalimin për të margjinalizuar më tej pakicat myslimane dhe për të sulmuar lirinë fetare.

Këshilli Qendror Islamik i Zvicrës argumentoi se votimi për ndalimin e mbulimit të fytyrës ishte dëshmi konkrete se islamofobia ka qenë në rritje në Zvicër që nga ndalimi i minares së xhamive në vitin 2009. Këshilli u zotua të mbështesë këdo që vendos të vazhdojë të mbajë një niqab ose burka në emër të lirisë duke paguar gjobën./B.Islame/