Mbreti Charles III: Pesë gjëra që tha monarku i ri britanik për Islamin dhe muslimanët

“Është padyshim një ide e mirë për të eksploruar se si fryma e natyrshme në “ekonominë morale” të Islamit mund të mundësojë një qasje të drejtë dhe etike ndaj menaxhimit të rrezikut sistemik në ekonomi, në biznes dhe financa. – Mbreti Charles III

Mbreti, i cili dikur studionte arabisht për të kuptuar më mirë Kuranin, ka folur gjatë për historinë dhe teologjinë islame
Në vitin 1996, myftiu i madh i Qipros, në mënyrë tronditëse, akuzoi Charles III – mbretin e ri britanik – se ishte fshehurazi musliman.

“A e dini se Princi Charles është konvertuar në Islam. Po, po. Ai është musliman. Nuk mund të them më shumë. Por kjo ndodhi në Turqi. Oh, po, ai u konvertua në rregull,” i ndjeri Nazim Al-Haqqani. tha.

“Kur të ktheheni në shtëpi, kontrolloni se sa shpesh ai udhëton në Turqi. Do të zbuloni se mbreti juaj i ardhshëm është musliman.”

Buckingham Palace thjesht u përgjigj: “Pa kuptim”.

Charles, i cili u bë monarku i ri javën e kaluar pas vdekjes së nënës së tij, Mbretëreshës Elizabeth II, në moshën 96-vjeçare, nuk është një mysliman i fshehtë – por admirimi dhe njohuria e tij për besimin islam është e dokumentuar mirë.

73-vjeçari, i cili tani është kreu i Kishës së Anglisë, ka mbajtur disa fjalime ndërsa ishte në pritje për tema teologjike dhe historike që lidhen me myslimanët dhe Islamin.

Mjedisi dhe bota natyrore
Charles ka mbrojtur prej kohësh çështjet mjedisore dhe ndryshimet klimatike, duke thirrur herë pas here teologjinë islame për këtë temë.

Në një fjalim të vitit 1996 të titulluar “Një ndjenjë e të shenjtës: Ndërtimi i urave midis Islamit dhe Perëndimit”, ai sugjeroi se një vlerësim i pikëpamjeve islame mbi rendin natyror do të “na ndihmonte në Perëndim të rimendonim, dhe për të mirë, administrimin tonë praktik. të njeriut dhe mjedisit të tij”.

Charles i shtjelloi ato pikëpamje në një fjalim të vitit 2010 në Qendrën e Oksfordit për Studime Islame, të cilës ai ka qenë mbrojtës që nga viti 1993.

“Nga ajo që di për mësimet dhe komentet thelbësore [Islamit], parimi i rëndësishëm që duhet të mbajmë parasysh është se ka kufij për bollëkun e natyrës,” tha ai.

“Këto nuk janë kufij arbitrar, ata janë kufij të vendosur nga Zoti dhe, si të tillë, nëse kuptimi im i Kuranit është i saktë, muslimanët janë të urdhëruar që të mos i shkelin ato.”

Ai më vonë e përshkruan Islamin si zotërues të “njërit prej thesareve më të mëdha të diturisë së akumuluar dhe njohurive shpirtërore të disponueshme për njerëzimin” – një traditë që ai tha se ishte errësuar nga një shtytje drejt “materializmit perëndimor”.

“E vërteta e papërshtatshme është se ne e ndajmë këtë planet me pjesën tjetër të krijimit për një arsye shumë të mirë – dhe kjo është, ne nuk mund të ekzistojmë vetë pa rrjetën e ndërlikuar të ekuilibruar të jetës rreth nesh.

“Islami gjithmonë e ka mësuar këtë dhe të injorosh atë mësim është mospërmbushje e kontratës sonë me Krijimin.”

Ai vazhdoi të përmendte shembuj të planifikimit urban islam gjatë shekujve, duke përfshirë sistemet e ujitjes në Spanjë 1200 vjet më parë, si shembuj se si “mësimet profetike” mbajtën planifikimin afatgjatë të burimeve në favor të “ekonomisë afatshkurtër”.

Karikaturat daneze dhe vargjet satanike
Në vitin 2006, gjatë një vizite në Universitetin Al-Azhar në Kajro të Egjiptit, Mbreti Charles kritikoi botimin e karikaturave daneze një vit më parë, të cilat talleshin me Profetin Muhamed.

“Shenja e vërtetë e një shoqërie të qytetëruar është respekti që u jep pakicave dhe të huajve,” tha ai. “Mosmarrëveshjet dhe zemërimi i tmerrshëm i kohëve të fundit mbi karikaturat daneze tregojnë rrezikun që vjen nga dështimi ynë për të dëgjuar dhe për të respektuar atë që është e çmuar dhe e shenjtë për të tjerët.”

Nuk ishte hera e parë që ish-princi thuhet se kontribuoi në një debat mbi Islamin dhe lirinë e fjalës në Perëndim.

Në vitin 2014, autori Martin Amis i tha Vanity Fair se ai kishte debatuar me Charles për refuzimin e tij të dukshëm për të mbështetur Salman Rushdie pasi një fetva u lëshua kundër tij pas botimit të Vargjeve Satanike.

Ajatollah Khomeini i Iranit shpalli një fetva kundër Rushdie, romani i të cilit i vitit 1989 u akuzua për fyerje të Islamit.

Amis pretendoi se Charles i tha atij se ai nuk do të ofronte mbështetje “nëse dikush fyen bindjet më të thella të dikujt tjetër”.

Pas botimit të librit, botuesi norvegjez i Rushdie u qëllua, përkthyesi i tij italian u godit me thikë dhe redaktori i tij japonez u vra.

Vetë Rushdie u plagos rëndë muajin e kaluar pasi u godit me thikë vazhdimisht në një dalje publike në Nju Jork.