Inkuizicioni

Inkuizicioni u përdor nga mbretërit e Spanjës për zhdukjen e fesë islame në Andaluzi, pas rënies së sundimit islam në atë vend.

Gjyqi i inkuizicionit u themelua në vitin 1478 dhe kryetari i saj njihej si “inspektori i lartë”.

Ai dogji fillimisht dhjetëra mijëra libra të muslimanëve, kurse në qytetin Granada i detyruan muslimanët t’i dorëzojnë 15 milionë libra me kopertina të çmuara dhe më pas i dogjën të gjithë, përveç disa librave të mjekësisë.

Muslimanët detyroheshin ta pranonin krishterimin, ata paraqiteshin si të krishterë duke kryer ritet e tyre, ngaqë kishin frikë nga gjyqi i inkuizicionit, porse fshehurazi zbatonin fenë islame.

Gjërat që i ndalonte gjyqi i inkuizicionit

Gjyqi i inkuizicionit ndalonte këto gjëra:
– gjuhën arabe,
– bërjen synet (rrethprerjen),
– qëndrimin në drejtim të kibles,
– larjen e trupit,
– veshjet arabe,
– ushqimin arab ose maroken dhe përdorimin e kënasë.

Gjyqi i inkuizicionit po ashtu dënonte me vdekje çdo njeri për të cilin vërtetoheshin gjërat në vijim:
– Nëse ndokush lahej ditën e premte dhe merrej vesh se është musliman dënohej me vdekje.
– Nëse ndokush vishte roba të bukura në ditë bajrami, hetohej, nëse ishte gjë e rastësishme e linin, por nëse vërtetohej se është musliman dënohej me vdekje.
– Nëse gjenin Kuran në shtëpinë e ndokujt e dënonin me vdekje.
– Kushdo që e privonte veten nga ushqimi dhe pirja në muajin ramazan ose nuk pranonte të pinte raki a të hante mish derri dënohej me vdekje.
– Kur dyshonin për ndokënd se është musliman, e kontrollonin a është i bërë synet, nëse ishte i bërë synet ai ose ndonjë famlijar i tij, ekzekutohej me vdekje ai dhe e tërë familja e tij.

Disa nga mënyrat e torturimit të gjyqit të inkuizicionit
– Shqyerja e këmbëve dhe e nofullës.
– Mbushja e barkut me ujë derisa të vdiste nga asfiksia.
– Shtypja e eshtrave me mjete shtypëse.
– Djegia e trupit me gjemba të skuqur në zjarr.
– Goditja me shkopinj hekuri me gjemba.
– Prerja e gjuhës me mjete të veçanta.

Metodat e gjyqit të inkuizicionit gjatë ekzekutimit me vdekje
– Varrosja për së gjalli të gjykuarin, duke e vendosur në një gropë të thellë dhe duke i hedhur dhé përmbi.
– Djegia. Madje shpeshherë festonin duke organizuar djegie masive, ku digjeshin nganjëherë me dhjetëra njerëz. Mbreti Ferdinand V ishte i dashururar në këto “festa”.
– Arkivole me kunja të mëdhenj hekuri, të cilët shponin trupin e viktimës dalëngadalë derisa të vdiste.
– Pellgoret. I dënuari lidhej dhe vendosej në pellgore, pastaj binin mbi të pika uji derisa i dënuari mbulohej me ujë dhe vdiste në këtë mënyrë.

Nga gjyqi i inkuizicionit nuk shpëtonin as të vdekurit, herëpashere merreshin vendime për gërmimin e disa varreve.

Jacqueline Martin Bajnodez: Inquisition, mythe et réalité, Paris 1992

  

934 Comments

 1. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others
  like you aided me.

 2. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 3. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 4. БОЙ! Александр Усик vs. Энтони Джошуа Oleksandr Usyk — Anthony Joshua. Boxing Александр Усик – Энтони Джошуа – бой за титулы WBA, WBO, IBF, IBO в супертяжелом весе. Лоуренс Околи – Дилан Прасович – бой за титул WBO в первом тяжелом весе. Максим

 5. Усик нокаутирует Джошуа – боксер Редкач Александр Усик Энтони Джошуа смотреть онлайн Бой чемпиона мира по боксу по версиям WBA (Super), IBF и WBO в тяжелом весе британца Энтони Джошуа и украинца Александра Усика состоится на стадионе лондонского РИА НОВОСТИ Спорт, 20.07.2021

 6. Смотреть мультфильм 100% Волк онлайн бесплатно в хорошем качестве 100% Волк 100% Волк смотреть онлайн HD

 7. Системно-феноменологический подход. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Духовные расстановки. Bert Hellinger. Системные расстановки. Метод Берта Хеллингера. Семейное консультирование и психотерапия. Системные-расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Метод Берта Хеллингера. Системные расстановки. Расстановки. Организационные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Метод расстановок. Структурные расстановки. Растановки. Новые семейные расстановки.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Системные-расстановки. Организационные расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системные перестановки. Системные-расстановки. Растановки. Расстановки. Организационные расстановки. Структурные расстановки. Глубинные системные расстановки. Метод расстановок. Расстановки по Хеллингеру.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Системные расстановки. Структурные расстановки. Структурные расстановки. Структурные расстановки. Метод системных семейных расстановок. Расстановки. Расстановки. Bert Hellinger. Системно-семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Глубинные системные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Новые семейные расстановки. Духовные расстановки. Системно-феноменологический подход. Метод Берта Хеллингера. Метод Берта Хеллингера. Структурные расстановки.

 8. Структурные расстановки. Структурные расстановки. Метод Берта Хеллингера. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Глубинные системные расстановки. Системные расстановки. Духовные расстановки. Новые семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Новые семейные расстановки. Системно-феноменологический подход. Системно-феноменологическая психотерапия. Системно-феноменологический подход. Метод системных семейных расстановок. Системно-феноменологическая психотерапия. Системно-феноменологический подход. Системные расстановки. Системные-расстановки.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Растановки. Метод системных семейных расстановок. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки по Хеллингеру. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки по Хеллингеру. Системные перестановки. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки по Хеллингеру. Растановки. Метод расстановок. Метод системных семейных расстановок.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Расстановки. Системно-феноменологический подход. Структурные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Системно-семейные расстановки. Метод системных семейных расстановок. Духовные расстановки. Системно-феноменологический подход. Системно-феноменологическая психотерапия. Организационные расстановки. Метод расстановок. Семейное консультирование и психотерапия. Метод расстановок. Организационные расстановки. Растановки. Системные-расстановки. Расстановки. Системные-расстановки.

 9. Hello, I believe your blog could be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!|

 10. Cмотреть все сезоны и серии онлайн, Озвучка – Перевод Amedia, LostFilm, ньюстудио, байбако Игра в кальмара 2 сезон 1 серия Смешарики. Новый сезон, Настоящий детектив, Разрабы, Тень и Кость, Триггер, Миллиарды – все серии, все сезоны.

 11. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!|

 12. Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it!|

 13. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.|

 14. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

 15. I like what you guys are usually up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to my own blogroll.|

 16. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.|

 17. Hi there to every one, the contents existing at this web page are really remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.|

 18. A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to write more on this topic, it may not be a taboo matter but typically people do not discuss these issues. To the next! All the best!!|

 19. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!|

 20. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I am hoping you write once more soon!|

 21. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!|

 22. I think that what you posted made a bunch of sense. However, what about this? suppose you were to write a awesome post title? I ain’t saying your content isn’t solid., but what if you added a headline that makes people want more? I mean BLOG_TITLE is kinda vanilla. You should peek at Yahoo’s home page and see how they write news titles to get people interested. You might add a video or a pic or two to grab readers interested about what you’ve written. In my opinion, it would make your blog a little livelier.|

 23. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.|

 24. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 25. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Cheers!|

 26. I simply couldn’t go away your site before suggesting that I really loved the usual info a person provide to your visitors? Is going to be again steadily in order to check up on new posts|

 27. Hi there, I discovered your site by way of Google at the same time as looking for a comparable matter, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 28. Simply desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.|

 29. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.|

 30. I just like the helpful information you supply in your articles. I will bookmark your weblog and check once more right here frequently. I am relatively sure I’ll be informed many new stuff right right here! Best of luck for the next!|

 31. Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks a ton!|

 32. I blog often and I seriously appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.|

 33. Your style is unique compared to other people I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this site.|

 34. Its such as you read my thoughts! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the book in it or something. I think that you simply can do with some p.c. to power the message house a little bit, but instead of that, that is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.|

 35. Its like you read my mind! You seem to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that
  you can do with a few pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is magnificent blog. An excellent read.
  I will definitely be back.

 36. I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your website. It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen before. Kudos|

 37. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make
  your point. You clearly know what youre talking about, why
  waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you
  could be giving us something informative to read?

 38. It’s actually a cool and useful piece of info. I’m happy that you shared this useful information with
  us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 39. Having read this I believed it was rather enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this content together.

  I once again find myself personally spending way too much time both
  reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.