Myftiu Tërnava u është drejtuar besimtarëve myslimanë me një mesazh urimi për festën e Fitër Bajramit

Prishtinë, 24 maj 2020

Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava u është drejtuar sot besimtarëve myslimanë me një mesazh urimi për festën e Fitër Bajramit, duke lutur Zotin që çdo ibadet, adhurim e vepër e mirë gjatë muajit të Ramazanit, të jetë pranuar nga Zoti i plotfuqishëm.Në këtë mesazh nga Xhamia e Madhe në Prishtinë, Myftiu Tërnava, u shfaq me ndjenja të përziera, ku si asnjëherë më parë xhamitë në gjithë Kosovën në festën e Fitër Bajramit ishin të zbrazëta, kjo për shkakun e vetëm të ruajtës së shëndetit të qytetarëve nga pandemia globale COVID – 19.Megjithatë, Myftiu i Kosovës, në mesazhin e tij tha se besimtarët myslimanë kanë arsye të ndihen të lumtur dhe të festojnë me familjen, miqtë e të gjithë besimtarët pas kryerjes së urdhrit të Allahut. Naim ef. Tërnava po ashtu bëri edhe një herë thirrje që të gjithë besimtarët të respektojnë deri në fund të gjitha rekomandimet nga institucionet shëndetësore për parandalimin e përhapjes së pandemisë COVID- 19. Kërkojë nga të gjithë besimtarët që Fitër Bajramin ta festojnë në shtëpi dhe duke komunikuar me të tjerët vetëm parmes pajisjeve teknologjike. Ai tha se për shkak të pandemisë ne myslimanët jemi privuar nga namazet në xhami, kështu që gjatë ramazanit përveç namazeve tjera na ka munguar edhe namazi i teravisë, na kanë munguar vizitat e iftaret te njëri tjetri qëgjithashtu janë prej nimeteve të këtij muaji, mirëpo ne me qëllim të ruajtjes së shëndetit tonë dhe mbrojtjes së jetëve të njerëzve tanë, të gjitha ibadetet e lutjet e nevojshme i kemi kryer në ambientet tona familjare dhe kemi shndërruar shtëpitë tona ne xhami .
Kujdesin për shëndetin publik e kemi urdhër nga i madhi Zot dhe nga porositë e Pejgamberit tonë të dashur Muhamed Mustafasë a.s. si dhe nga mësimet dhe praktikat e mjekëve te hershëm myslimanë.
Mesazhi i plotë i Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava:
Me emrin e Zotit, Mëshirëbërësit, MëshirëplotitHamdi e lavdi i pakufishëm i takon Zotit të botëve,Ai është Një dhe i pashoq dhe vetëm Atij i takon sundimi e Madhëria.Salatet e selamet tona të përzemërta ia dërgojmë më të mirit të njerëzimit , shefatgjiut në ditë tët mahsherit – Muhamedit a.s., familjes së tij të pastër e fisnike, dhe shokëve të tij besnik.Të dashur besimtarëTë nderuar vëllezër e motraTë nderuar qytetarë të KosovësSot, jam para jush me ndenja të përziera si asnjëherë më parë, ngase është hera e parë që në ditën e Fitër Bajramit, nga xhamia kryesore e Kosovës po ju drejtohem në vaktin e Bajramit pa xhematë, e edhe pa falur namazin e Fitër Bajramit. Megjithatë sot, besimtarët myslimanë të vendit tonë, të trojeve tona dhe besimtarët myslimanë në tërë botën, kanë arsye të ndihen të gëzuar sepse festojnë njërën prej dy festave më të rëndësishme në islam – Festën e Fitër Bajramit, e cila vie pas përfundimit të ibadetit të agjërimit dhe Ramazanit.Agjërimi i muajit Ramazan, për besimtarët është një nga themelet e besimit islam që bëhet vetëm për hirë të Krijuesit të gjithësisë.Përmes këtij ibadeti që në vete përmban sakrificën, manifestohet bindshëm përkushtimi ndaj Krijuesit, manifestohet po ashtu ndjenja e fortë e  Imanit si dhe del në pah përkushtimi e devocioni mbi nefsin dhe egon.Gjatë muajit të agjërimit, ne shtuam ibadetin, lutjet, bamirësinë, mbështetjen dhe solidaritetin. Qemë më të urtë e më fisnik, qemë më të afruar me njeri tjetrin  dhe më të dashur.Kultivuam më shumë respekt, dashuri, mirëkuptim e solidarizim, virtyte këto që individit e shoqërisë i japin vlerën dhe peshën e merituar.Agjërimi për dallim nga ibadetet e tjera që kryen besimtari, është i fshehtë dhe vetëm besimtari e Zoti e dinë, dhe pikërisht kjo e bën të veçantë këtë adhurim, për të cilin Krijuesi ka premtuar shpërblim të veçantë.Pas kryerjes së këtij ibadeti – besimtari ka arsye që të ndihet i lumtur e i gëzuar, dhe ka arsye që të festojë në formën më të mirë, me familjen, me miqtë e me tërë besimtarët, sepse ka kryer një urdhër të Allahut.Besimtari gjatë këtij muaji ka bërë namaz, lutje e vepra të mira, ibadete këto të cilat duan përkushtim e sakrificë, duan vullnet e gatishmëri, e mbi të gjitha duan bindje e besim, ngase imani i besimtarit është i kultivuar dhe i  dëshmuar me veprime e sjellje konkrete. Festa e Fitër Bajramit në vete ka edhe aspektin e solidaritetit e bamirësisë, që kërkon kujdes ndaj atyre që kanë nevojë për mbështetjen e ndihmën tonë. Kujdesi ndaj tjetrit e sidomos ndaj kategorive që kanë nevojë është obligim për ata që kanë mundësi të kontribuojnë. Andaj në këtë ditë feste kërkohet nga ne që të kemi kujdesin e duhur për fqinjin tonë në nevojë, për vëllezërit tanë në vështirësi, dhe nuk mund të quhet festa e plotë kur fqinji apo vëllau ynë është në vështirësi.Vëllezër e motra!Agjërimi i sivjetmë ishte më i ndryshëm nga agjërimet e viteve tjera, e më e veçantë është edhe vetë festa e Bajramit që po përjetojmë sot, për shkak të pandemisë që ka shkaktuar virusi COVID 19, i cili na ka privuar nga shumë aktivitete në organizimin e jetës fetare. Vëllezër të dashur Qe një kohë, për shkak të pandemisë, respektivisht për shkak të rrezikut që paraqet ky virus, jemi detyruar që të jemi të izoluar në familjet tona, të pezullojmë faljet e organizuara të namazit në xhamitë tona, të heqim dorë nga manifestimet publike, ashtu siç kemi hequr dorë edhe nga manifestimi dhe falja e namazit të Fitër Bajramit.Të gjitha këto vendime, jo të lehta, janë marrë në të mirë të komunitetit tonë, në të mirë të ruajtjes së shëndetit publik, sepse këtë edhe e kemi obligim e parim në fenë tonë – është urdhër nga Zoti i Madhëruar, i Cili  në Kuranin fisnik në mënyrë urdhërore na drejtohet duke thënë … dhe assesi mos e futni veten dhe jetën tuaj në rrezik ndërsa Pejgamberi a.s. na udhëzon duke thënë: “Nëse në një vend paraqiten sëmundjet vdekjeprurëse mos shkoni aty, e nëse gjendeni aty mos u largoni nga ai vend”, e kështu na këshilluan edhe mjekët e hershëm myslimanë.Unë e kuptoj ndjesinë e besimtarëve pse sot nuk janë në xhami për të madhëruar Krijuesin e gjithësisë, nuk janë në manifestim e anekënd Kosovës për të përjetuar kënaqësinë që ofron festa e Bajramit, nuk janë  në këtë kohë pranë njëri tjetrit për t’ua uruar e përgëzuar për festën gjithëpopullore, jo vetëm ndër ne, por edhe në tërë botën myslimane. Ky realitet padyshim se paraqet një ndjesi jo të këndshme, por megjithatë domosdoshmëri për të mirën tonë dhe për të mirën e shëndetit publik. Edhe pse kemi arsye për festë, kur është në pyetje shëndeti publik dhe kur përballemi me rreziqe të përgjithshme,  duhet vepruar e punuar përgjegjshëm dhe ndërgjegjshëm  ashtu siç kërkojnë institucionet tona profesionale.Në përballje me pandeminë, institucionet tonë brenda mundësive kanë bërë më të mirën e mundshme për ta ruajtur shëndetin e popullatës sonë, për çfarë meritojnë mirënjohjen e respektin tonë. Ata Zoti i shpërbleftë, ndërsa ne edhe në këtë ditë feste, i përgëzojmë për punën e mundin që kanë bërë. Falënderim të veçantë në këtë ditë të madhe festive, padyshim se meriton populli ynë i mrekullueshëm, i cili në shkallë të lartë dhe me përgjegjësi zbatoi udhëzimet e rekomandimet e institucioneve tona përgjegjëse e profesionale. Me këtë sjellje, shoqëria jonë ka treguar një pjekuri dhe kulturë të lartë të përgjegjësisë, ndërsa institucionet tona kanë treguar efikasitet e profesionalizëm përballë rrezikut më të cilin  po përballemi. Ky bashkëveprim i shoqërisë dhe i institucioneve tona secili në kuadër të fushëveprimeve të tyre, është treguesi më i mirë  dhe më shpresëdhënës për një të ardhme të mirë të vendit e popullit tonë, dhe e radhit popullin tonë në familjen e popujve dhe vendeve të konsoliduara me vetëdije të lartë institucionale e shtetformuese.Vëllezër e motraNë këtë ditë Bajrami, ju ftoj që të keni durim  edhe për pak kohë, derisa ta kalojmë rrezikun nga virusi Covid 19, ju ftoj që të shmangni vizitat familjare, miqtë dhe farefisin, vetëm e vetëm me qëllim  të ruajtjes së shëndeti tonë.Lusim Zotin e Madhërishëm në këtë ditë feste, që sa më parë të kalojë pandemia, e derisa të jetë kështu, lutuni në shtëpitë tuaja, bëni namazin në shtëpitë tuaja, festoni në shtëpitë tuaja, uroni e përgëzoni njëri tjetrin me mjete të komunikimit të cilat sot fatbardhësisht i kemi në posedim.Dashtë Zoti që sa më parë t’i kthehemi normalitetit, t’i kthehemi shkollave, universiteteve, xhamive dhe vendeve të  punës.Duke ju uruar Fitër Bajramin, ju përshëndes të gjithëve në emër  të Bashkësisë Islame të Kosovës, institucioneve të saja dhe në emrin tim personal, gjithherë duke ju dëshiruar shëndet, mbarësi, lumturi, ngrohtësi  e harmoni në familjet tuaja.Përhajr na qoftë të gjithëve festa e Fitër Bajramit.Duhet theksuar se po ashtu për nder të kësaj feste u dha një program festiv për Fitër-Bajram që është organizuar nga Kryesia e BIRK-ut.Me vendim të Kryesisë së BIRK-ut  nu ka paaur organizim të faljes së Fitër Bajramit në xhamitë e Kosovës për shkak të rrezikut të Pandemisë COVID-19, dhe rujtjes së shëndetit publik të xhematit, ndërsa nga minaret gjithandej xhamive të Kosovës janë kënduar nga tre herë tekbire, salavate, në orën 05:42 që përkon me hyrjen e kohës së Fitër Bajramit. Po ashtu nuk do të organizohen pritjet tradicionale për Bajram, me rastin e kësaj feste as në Kryesi e as në Këshillat lokalë./BIRK/

2 079 Comments

 1. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has
  83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 2. Superb site you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover
  the same topics talked about here? I’d really like to be a part of
  online community where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Many thanks!

 3. Pingback: keto cloud bread
 4. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your
  blog and check again here frequently. I am quite sure I will learn many
  new stuff right here! Good luck for the next!

 5. Hello would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good
  internet hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

 6. With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog
  has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a
  lot of it is popping it up all over the internet without my permission.
  Do you know any ways to help reduce content from
  being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 7. Thanks for finally writing about > Myftiu Tërnava u është drejtuar besimtarëve myslimanë me një mesazh urimi për festën e
  Fitër Bajramit – Jehonaislame.com < Liked it!

 8. Generally I don’t learn article on blogs, however I would like
  to say that this write-up very forced me to try and do it!
  Your writing style has been amazed me. Thanks, very great article.

 9. Have you ever considered about adding a little
  bit more than just your articles? I mean, what
  you say is important and all. However think about if you added some great
  visuals or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video clips, this
  website could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
  Wonderful blog! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 10. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please send me an email if interested.

  Many thanks! quest bars http://bitly.com/3jZgEA2 quest bars

 11. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 12. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 13. Pingback: dating for gay men
 14. Bert Hellinger. Растановки. Bert Hellinger. Системно-феноменологическая психотерапия. Системно-феноменологическая психотерапия. Новые семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Глубинные системные расстановки. Системно-семейные расстановки. Метод расстановок. Растановки. Духовные расстановки. Системные расстановки. Новые семейные расстановки. Системные расстановки. Духовные расстановки. Растановки. Новые семейные расстановки.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Структурные расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Глубинные системные расстановки. Системные расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Структурные расстановки. Системные-расстановки. Расстановки. Метод Берта Хеллингера. Новые семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Системные-расстановки.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Системно-феноменологический подход. Метод расстановок. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки по Хеллингеру. Глубинные системные расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Организационные расстановки. Растановки. Системно-феноменологический подход. Структурные расстановки. Метод системных семейных расстановок. Bert Hellinger. Системно-семейные расстановки. Bert Hellinger. Метод расстановок. Метод системных семейных расстановок. Bert Hellinger. Структурные расстановки.

 15. Организационные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Bert Hellinger. Bert Hellinger. Расстановки по Хеллингеру. Системные перестановки. Духовные расстановки. Структурные расстановки. Bert Hellinger. Метод системных семейных расстановок. Системно-феноменологический подход. Организационные расстановки. Системные перестановки. Новые семейные расстановки. Духовные расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Системные перестановки. Системно-семейные расстановки.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Системные перестановки. Системно-семейные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Новые семейные расстановки. Духовные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Системные-расстановки. Метод Берта Хеллингера. Расстановки по Хеллингеру. Метод расстановок.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Расстановки по Хеллингеру. Метод Берта Хеллингера. Растановки. Системные перестановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системные перестановки. Духовные расстановки. Метод Берта Хеллингера. Новые семейные расстановки. Метод расстановок. Системные-расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Метод расстановок. Системно-феноменологическая психотерапия. Расстановки. Системные расстановки. Bert Hellinger. Метод Берта Хеллингера.

 16. I relish, cause I found exactly what I was having a look for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye|

 17. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the
  next!

 18. Cмотреть новый сезон онлайн, Озвучка – Перевод Amedia, LostFilm, алексфильм, BaibaKoTV Игра в кальмара 2 сезон 1 серия Рик и Морти, Нормальные люди, Половое воспитание / Сексуальное просвещение, Мистер Корман, Эпидемия, Энн – все серии, все сезоны.

 19. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of you.|

 20. Awesome things here. I am very glad to look your article. Thanks so much and I am taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?|

 21. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 22. My brother suggested I might like this web site.

  He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just
  how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 23. Домашнее порно с трансами, любительские ролики снятые одним дублем, очень интересны нашему зрителю. Включили камеру и давай трахаться в жопу или дрочить. Частное порево сопровождается похотливыми стонами и разговорчиками, крупными планами и необычными позами. Здесь все по настоящему и ограничено лишь фантазией участников. Давай и мы посмотрим как там все происходит в домашней обстановке. https://ohaakademy.com/community/profile/kenembling29119/ Опытная матюра вводит в мир лесбийского секса свою молодую подругу Сюжет порно видео В салу отсутствия членов вступили в ряд лесбиянок: Секретарша лесба соблазнила начальницу стерву на нежный секс

 24. Vi namner BankID valdigt ofta av en enda anledning, det ar for att det ar appen som tillater oss spela utan konto, oavsett tidpunkt pa dygnet. Men det finns ett ytterligare verktyg bakom det hela for att forverkliga spelupplevelsen, namligen betalsattet Trustly. Det ar Trustly som ar den viktiga mellanhanden mellan dig som spelare och casinot, utan Trustly skulle det helt enkelt inte fungera for oss som vill spela utan konto. Spel pa natcasinon utan krangliga registreringsprocesser har mojliggjorts tack vare samarbeten mellan natcasinon och betalningstjansten Trustly. https://old.speedinlive.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=80260 Da kanns det forstas bra att veta att du alltid kan titta pa dagens lottoresultat online i efterhand. Du riskerar givetvis inte att ga miste om nagon vinst bara for att du inte kan folja dragningen i realtid. Du hittar alla lottoresultat i denna lista. Vi samlar alla de storsta lottospelen och ger dig den senaste lottoraden oavsett om det ar lottoraden med joker, Powerball, Bitcoin Lotto, Cash4Life lotto eller lottoresultat lordag. Darmed far du en komplett overblick av alla de ratta lottoraderna direkt nar de ar tillgangliga. Fa ett komplett perspektiv pa ett och samma stalle over samtliga storre lotto spel.

 25. You might be wondering where did all of the Mario Games come from. Let us take you for a walk down on the memory lane and tell you the story of a little Italian plumber named Mario. Kingdom Defense Chaos Time It’s hard to believe this impressive Hot & Spicy Layered Tex-Mex Taco Salad only takes 15 minutes to put together. Serve with fresh cilantro and enjoy! Home| Contact | Top Stolen Museum: Agent xXx Kingdom Defense Chaos Time You need to install Adobe Flash Player and allow it to work. Quick links . Welcome to Super Mario Flash 3an awesome role-playing online video game. This is the third part in the Super Mario Flash series. Similar to Super Mario Flash 2, in this third part you will conquer challenges in Povetpu kingdom.
  http://toqueapalooza.com/AZFSNetworkcommunity/profile/normanobles9555/
  If you want to improve your chess game, you can’t find more content anywhere online. Contact | Premium | Blog | Facebook | Twitter | Privacy 5 hours ago Play chess against the computer or with friends in this 100% free, no sign-in required, easy to use, classic Chess game! 247 Chess. Chess is a classic strategy board game that comes to life online with 24/7 Games’ first chess game – 24/7 Chess. You can now play chess versus the computer or with a friend whenever and wherever you want! There’s no better way to improve at chess than to play lots and lots of games. Unfortunately, we don’t have an online play feature here at Chess Strategy Online, but there are plenty of servers out there where you can find opponents of all levels, day and night. Here on this page are links to the best of them.

 26. I’m writing to let you understand of the wonderful experience my friend’s girl found going through your web page. She discovered a lot of things, which included how it is like to have an ideal helping style to get a number of people easily thoroughly grasp various tortuous things. You really surpassed visitors’ expected results. Thank you for delivering those invaluable, healthy, explanatory and also fun guidance on this topic to Tanya.

 27. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.|

 28. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Firefox. Excellent Blog!|

 29. For most up-to-date news you have to pay a quick visit internet and on the web I found this site as a most excellent site for most up-to-date updates.|

 30. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve really loved browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping you write once more very soon!|

 31. First off I would like to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I’ve had difficulty clearing my mind in getting my ideas out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Kudos!|

 32. Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to this good article.|

 33. fantastic publish, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!|

 34. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I’m hoping you write again soon!|

 35. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.|

 36. Apple Arcade is getting a new roguelike game. It’s also getting a new tower defense game. Available for iPhone, iPad, Mac, and Apple TV, gamers will enjoy more than 15 playable characters across 50 different levels. The Kingdom Rush Origins game is what at first appears to be a low-tech tower defense game but unlike other mobile games of this ilk it allows you to… And one I loved recently that is on PC and Android is Tiny Defender. It’s a deckbuilder tower defense games where you earn card packs by beating levels to upgrade cards and put them in your deck. This is a physics-based defense game, in which you use your finger’s nimble abilities to fire medieval weapons, such as a crossbow or catapult. The game play isn’t as dynamic since you’re not fighting off attackers. The game has great graphics and carries an interesting concept. The game may get repetitive quickly, but, I was still able to find a decent amount of enjoyment from the game. https://titusvodr65319.daneblogger.com/8813544/good-dinosaur-games This is one of the best Mario games online as it includes Super Mario Bros, Mario Bros 2, Mario Bros 3, and Mario Bros Lost Levels within a single package.   MarioSonicGames.com Exclusive Games Page  (Super Mario Bros. and Sonic the Hedgehog games made specially for this site) Play Hungry Mario flash game. Hungry Mario is a Classic game to play free online… On this page you will find Mario Games to play online for free. Choose the Mario game that you want to play from the list above. Help the Italian plumber to acomplish his mission in Mushroom Kingdom and rescue Princess Peach from the hands of evil Bowser. You can also find Mario games for kids to play and have fun. Another transition game is the Super Mario 63 Game, of course. It gives some of the young adults nowadays a sense of nostalgia, being their childhood game. The game contains four delightful stories. The highlight of each story was to save the Princess Peach of the Mushroom Kingdom from King Koopa. In this game, Mario needs to jump over the underground pipes, crush the mushrooms and all of the other creatures that approach him and eventually defeat the big bosses that defend King Koopa’s castle.

 37. I blog quite often and I seriously appreciate
  your content. This article has truly peaked my interest.
  I will bookmark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 38. I do trust all the concepts you’ve offered on your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for newbies. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.|

 39. Для того чтобы оформить заказ фрукты для повышения потенции у мужчин необходимо оставить свои контактные данные на сайте. В течение 15 минут оператор свяжется с вами. Уточнит у вас все детали и мы отправим ваш заказ. Через 3-10 дней вы получите посылку и оплатите её при получении. Оказывается, есть продукты, которые крайне опасны именно для мужчин. И пиво среди них – меньшее из зол. Они нарушают работу головного мозга, как червь точат сердце, да что там скрывать – частенько «бьют ниже пояса». Какие продукты категорически нельзя есть мужчинам, а какие, наоборот, нужно? Перечень продуктов, повышающие мужскую потенцию достаточно разнообразен, что поможет вам каждый день экспериментировать с блюдами для любимого, улучшая и поддерживая его здоровье. Все важные новости – в одном письме раз в неделю. Продукты, повышающие потенцию: Мы в соцсетях Мы в соцсетях По словам диетолога, к понижению тестостерона могут также привести молочные продукты, сладости, выпечка, газировки и лимонады. Соломатина подчеркивает, что для потенции и общего здоровья мужчинам следует следить за питанием, избегать стресса и заниматься спортом. https://server017618.nazwa.pl/community/profile/malindaschutt1/ Стимулятор потенции Сила Султана обладает уникальной способностью воздействовать на мужской организм. Результативность и безопасность таблеток доказана проведенными клиническими испытаниями в условиях лаборатории и на группе добровольцев. Эффективность в 96% доказана по следующим направлениям действия препарата: Заполните форму для консультации и заказа Ant King комплекс для потенции и увеличения члена. Оператор уточнит у вас все детали и мы отправим ваш заказ. Через 1-10 дней вы получите посылку и оплатите её при получении Мы сообщим Вам о появлении товара в аптеке. Cотрудники нашей фирмы прилагают максимальные усилия, чтобы сделать приобретение препаратов удобным для покупателей \r\n \r\n \r\n \r\n Состав препаратов для повышения потенции точки акупунктуры для повышения потенции, природные средства для улучшения потенции. Папаверин для повышения потенции препараты для повышения потенции vigrx plus, восстановление и улучшение потенции срок повышения потенции. Капсулы для повышение потенции отзывы мужчин о повышении потенции, .

 40. Озабоченный сводный брат развел на секс сестру Сводная сестра бисексуалка соблазняет брата и его девушку на тройник Брат отжарил сводную сестру, застрявшую в окне, и кончил в киску Брат увидел как сестра мастурбирует и стал трахать ее Брат отжарил сводную сестру, застрявшую в окне, и кончил в киску Брат помогает сестре с уроками и увидел в ее попке анальную пробку Спящая сводная сестра трахнута братом в постели с финалом на попку Спящая сводная сестра трахнута братом в постели с финалом на попку Спящая сводная сестра трахнута братом в постели с финалом на попку Русские сестрички поебались с братом, сосавшим хуй у самого себя Брат отжарил сводную сестру, застрявшую в окне, и кончил в киску Русские сестрички поебались с братом, сосавшим хуй у самого себя Похотливая сестра надела сексуальные чулки и получила в киску член брата Сводная сестра сладким минетом и страстным сексом оторвала брата от прис… http://doma-iz.ru/user/c2ntcik546 Не знаю точно арабка она или латинка, а может даже индианка, но звать Миа Халифа и каждое порно с её участием это шедевр. Мне нравятся не только большие сиськи, но и огромная попа. Миа Lelani делает горячий минет за пределами города Зрелая женщина Киара Миа с аппетитными булочками трахается в анал Миа Lelani делает горячий минет за пределами города Смуглянка Миа Халифа обнажила не только большие сиськи, но и сделала минет от первого лица. Её мокрая киска нуждается в сексе, поэтому развратница стоит на карачках и скачет верхом. Студентка из Ливана знакомится с американским членом и культурой Грудастая Миа Халифа изменила парню и трахается с неграми Арабка Миа Халифа с большими сиськами трахается с ебарем Зрелая женщина Киара Миа с аппетитными булочками трахается в анал Грудастая Миа Халифа изменила парню и трахается с неграми

 41. Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are fastidious in favor of new people.|

 42. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all vital infos. I’d like to peer more posts like this .|

 43. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.|

 44. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!|

 45. Hi, i think that i noticed you visited my weblog so i came to go back the prefer?.I’m attempting to to find issues to improve my site!I suppose its adequate to make use of some of your ideas!!|

 46. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!|

 47. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through issues with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!|

 48. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!|

 49. That is really attention-grabbing, You’re a very professional blogger. I’ve joined your feed and look ahead to in quest of extra of your great post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks|

 50. hello!,I love your writing so a lot! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL? I need an expert on this space to solve my problem. May be that is you! Having a look ahead to peer you. |

 51. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!|

 52. Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Appreciate it!|

 53. You really make it appear really easy along with your presentation however I
  in finding this topic to be actually one thing that I feel I’d never understand.
  It sort of feels too complicated and very huge for me. I’m taking a
  look ahead in your subsequent put up, I’ll try to get the cling of it!

 54. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?|

 55. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say
  that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 56. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably
  come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you
  shield this increase.