Mirësia është lumturia e botës

Nëse të gjithë ne pajtohemi se Ramazani është Muaj i Shenjtë në të cilin besimtarët i mbulon Paqa e Mëshira e Zotit, nëse ky muaj duhet të përmbushë zemrat tona me dashuri e respekt për njëri tjetrin, nëse shpirti ynë duhet të kënaqet me qetësinë dhe mirësinë që rrezaton besimi i sinqertë, pse në këtë muaj të veçantë dikush po mbjellë fitnen e fesatin ? 

Shkruan h. Sulejman ef. Rexhepi

Ditët e agjërimit çdo agjërues I përshkruan si një ndjenjë ngrohtësie e kënaqësie, si një emocion i veçantë që ngjallë mirësi dhe mirëbesim, Sëkëndejmi, ky tekst i imi dëshiroj të jetë një reflektim i vogël për bukuritë e mirësisë, për të qenurit njeri i mirë e human, njeri solidar dhe tolerant. Në këtë reflektim nuk dua fare të merrem me fitnen e fesatin, me shpifjet e dezinformatat të cilat, mjerisht po plasohen shpesh piikërisht gjatë Ramazanit nga qendra të ndryshme destruktive. Nuk dua të merrem me këto gjëra sepse dua të respektoj Zotin dhe Muajin e Shenjtë që Ai e ka caktuar si muaj në të cilin besimi ynë vehet në sprovë mes tjerash edhe me mirësinë që buron nga zemra e besimtarit musliman.
Nuk ka asnjë dyshim se Zoti është kulmi i mirësisë, se Ai është vetë Mirësia të cilës besimtari musliman synon t’i afrohet. E ai afrim ndaj mirësisë së Zotit nënkupton mirësinë tonë, sjelljet dhe besimin e pa rezervë, nënkupton bindjen se vetëm duke bërë mirë mund të ndryshojmë botën që po zhytet në kaos dhe të vendosim harmoninë mes njerëzve të clën Zoti e do dhe Zoti e urdhëron.
Por, a është e mundur që njeriu të bëhet i mirë kur gjithandej ndeshet me mashtrimin e zilinë, krimin dhe shpifjen, abuzimin dhe shantazhin ?
Po, është e mundur nëse i përmbahemi të vërtetave dhe porosive Kur’anore dhe ata që na kanë bërë një të keqe i turpërojmë duke ua bërë një të mirë. Atëherë do sundojë e mira dhe mirësia, humaniteti dhe dashuria.
Po, ne mund të dëshmojmë mirësinë tonë shumë më tepër se sa mendojmë kur ballafaqohemi me të këqijat e kësaj bote.Mjafton të shikojmë brënda zemrës tonë, aty ku është dashuria dhe bindja ndaj Zotit. Mirësia është e vërtetë vetëm kur është e sinqertë, kur e ka burimin aty ku buron besimi.Pra. mrësia nuk është diçka që mund të imponohet dhe njeriu është i mirë vetëm atëherë kur bën gjëra të mira që e përmbushin, kur dëshiron të jetë human ndaj njeriut tjetër pa dallim përkatësie, kur me mirësinë e vetë i përgjigjet urdhërave të Krijuesit të vetë.
Mirësia është aftësia jonë për të kuptuar ndjenjat e tjetrit, është aftësia për të ndarë gëzimin dhe hidhërimin e tjetrit dhe e tërë kjo ndikon dhe mundëson të avancojmë jetën tonë në drejtimin e duhur, gjë e cila doemos përfshin edhe familjen dhe edukatën e brezave të rinjë. E tërë kjo ka vlerë dhe vend të veçantë në Islam.
Prandaj, logjikisht shtrohet një pyetje në këto ditë kënaqësie që po i kalojmë në agjërim:
Nëse të gjithë ne pajtohemi se Ramazani është Muaj i Shenjtë në të cilin besimtarët i mbulon Paqa e Mëshira e Zotit, nëse ky muaj duhet të përmbushë zemrat tona me dashuri e respekt për njëri tjetrin, nëse shpirti ynë duhet të kënaqet me qetësinë dhe mirësinë që rrezaton besimi i sinqertë, pse në këtë muaj të veçantë dikush po mbjellë fitnen e fesatin, përçarjen e shkatërrimin ?
Dua të theksoj se vetë fakti që Zoti na ka shpërblyer me këtë Muaj të Bekuar, do të thot se besimtari duhet të kultivojë këtë shpërblim duke e shfrytëzuar në mënyrë të drejtë. E mira që vie nga Zoti ruhet vetëm me falenderim ndaj Zotit dhe adhurim të Zotit.
Dhe, të mos harojmë se për të rumbullakësuar mirësinë që Zoti e do nga ne, nuk mjafton vetëm mirësia individuale, ne të gjithë duhet të bëjmë përpjekje që botë të cilën do e trashëgojnë të rinjtë të jetë sa më shumë e mbuluar me mirësi.

43 Comments

  1. whoah this blog is excellent i like reading your articles.
    Stay up the great work! You recognize, a lot of individuals are
    looking around for this information, you can aid them greatly.

  2. Good blog you have here.. It’s hard to find good quality writing like
    yours these days. I really appreciate people like you!

    Take care!!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.