GJEOPOLITIKË-FETARIZËM-GJEOSTRATEGJI

Filipsi duket se nuk i njeh (ose i përçmon) ndjenjat e shumicës së shqiptarëve, sidomos të atyre të besimit mysliman. Ndërtimi i kësaj xhamie është dhuratë e çmuar që u bëhet shqiptarëve, të cilët duhet t’i jenë mirënjohës Erdoganit (përjashto ata që janë të interesuar t’i hapet rrugë ekspansionit sllavo-ortodoks dhe veprimtarive si ajo që bënë greku Janullatos dhe kreu i Kishës Ortodokse të Rusisë, Kirill, kohët e fundit në Tiranë)

Shkruan: Abdi BALETA, Tiranë

Këta tre faktorë, mbi të cilat është ndërtuar tema e këtij numri të revistës “Shenja”, përcaktojnë zhvillimet në marrëdhëniet ndërkombëtare. Për të tria këto çështje kam shkruar shpesh, posaçërisht në shkrimin “Shqiptarët ndërmjet feve dhe fetarizmave politike” (“Shenja”, tetor 2013). Simbioza e gjeopolitikës me fetarizmin politik po shfaqet sërish fuqishëm dhe dhimbshëm. “Vitet e fundit besimi fetar ka hyrë në shkallë të pabesueshme në mbretërinë e politikës… të gjitha fetë kanë një prirje drejt fundamentalizmit” (Jimmy Carter “Our endangered Values. America’s moral Crisis”, 2005, f.16, 30). Lidhjet midis fesë e gjeopolitikës (europiane) i gjejmë dhe në perceptimet e mjegulluara të shtetarëve shqiptarë. Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, pas takimit të pakëndshëm BE-Ballkan Perëndimor në Sofie, lëshoi fjalët: “Europa është feja jonë”. Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi, kur bisedonte me serbët në Bruksel, shprehej:“Baroneshës Eshton unë i besoj fetarisht”.

Ka shumë libra nga autorë të njohur perëndimorë që i shpjegojnë ose fetishizojnë lidhjet midis fesë dhe gjeopolitikës. Po ndalem vetëm tek libri “Amerikanizmi, feja e katërt e madhe perëndimore” (David Gelertner, “Americanism. The Fourth Great Western Religion”, 2007). Atje gjen vështrime historike, gjykime politologjike dhe interpretime konceptuale mbi ndërthurjen e fesë me jetën shoqërore e politike në SHBA. Amerikanizmi, si fe, u mbështetka në trashëgiminë biblike, në konceptin e “popullit të ri të zgjedhur” e të “tokës së re të premtuar’; në kredon amerikane si fe civile dhe “zionizmin amerikan” si vijimësi e zionizmit fetar izraelit të hershëm dhe e puritanizmin fetar të kolonëve të parë, që shkuan nga ishujt britanikë në Amerikë për të realizuar lirinë e besimit, për të ngritur shoqëritë e tyre thellësisht fetare me vlera të reja në “Qytetin e ndritur”. Sipas Gelertnerit, “amerikanizmi” qenka më shumë fe sesa nacionalizëm: “Feja amerikane nuk është as thjesht një fe politike, as një formë e patriotizmit” (f.6). Kredon amerikane ai e quan “zionizmi amerikan”, që duhet përhapur në të gjithë botën.

Kjo kredo ka nisur në kohën e presidentit të tretë, Xheferson, është përforcuar nga Abraham Linkolni, i cili “e vështronte luftën jo vetëm si mjet për vetëmbrojtje, por si drejtësi hyjnore”(f.103). Udro Uillsoni e bëri amerikanizmin një strategji botërore, atëherë kur e futi SHBA-në në Luftën e Parë Botërore. Gelertneri i numëron disa arsye pse në SHBA feja ushtron mbi ngjarjet ndikim shumë më të madh se filozofia (f.88). Konceptet amerikane të lirisë, të demokracisë e të barazisë ai i shpjegon mbi baza biblike. Gelertneri nuk lë pa përmendur fjalinë e presidenti Truman “Po, unë jam Sajrusi”, që ka kuptim politik me frymëzim biblik meqenëse: “Sajrusi në Bibël është mbreti persian, i cili rivendosi (riktheu) çifutët në shtëpinë e tyre. Trumani po bënte komentin e tij për rolin që ky luajti në krijimin e shtetit të Izraelit” (f.143). Këto shpjegime marrin konotacion trishtues nën jehonën rëqethëse të ngjarjeve të fundit në Gaza. Në libër gjejmë edhe fjalinë “Pjesëmarrja e Amerikës në Luftën e Parë Botërore ishte orvatja e saj të sillej si populli i ri i zgjedhur… ta përsoste botën, ta përhapte lirinë, barazinë për gjithë njerëzimin (f.147). Në libër analizohen edhe Lufta e Dytë Botërore, lufta në Vietnam, në Bosnjë, në Irak “për ta çuar botën drejt demokracisë”.

Lufta e Dytë Botërore quhet “ndeshja gjysmë-finale për sundim botëror e SHBA-së kundër Japonisë perandorake dhe e Bashkimit Sovjetik kundër Gjermanisë naziste. Në finale (Lufta e Ftohtë) SHBA-ja i mposhti sovjetikët” (f.179). Pas kësaj dihet sa vrull mori teoria e neokonservatorëve në SHBA se historia kishte mbërritur në fundin e vet. Në dritën e zhvillimeve katastrofike që kanë ndodhur gjatë tri dekadave të fundit në zonën e tërmeteve shekullore gjeostrategjike, nga Adriatiku deri në Gjirin Persik e Pamir, vlejnë të citohen pohimet e Gelertnerit: “Amerika dhe Izraeli janë të lidhur së bashku me fije më të forta se ndjenjat dhe politika. Secili i duhet tjetrit më shumë se çdo komb tjetër në botë. Të dyja palët u krijuan nga ish-europianë të persekutuar që u vendosën në tokat e premtuara, ku kishte banorë të rrallë, duke shtrënguar Biblën e tyre, të vendosur ta bënin shkretëtirën të lulëzuar…” (f.192). Kështu, amerikanizmin tashmë e kanë shpallur si “FE”; “Europianizmin” ende jo. Prandaj, pse të nxitojnë shqiptarët që Europës t’i besojnë e t’i luten si Perëndisë?!

2. Krahas feve monoteiste, me shtrirje të gjerë mbi njerëzit, veprojnë edhe shumë besime të tjera dhe besëtytni; veprojnë tarikate, sekte, urdhra, rryma, sisteme e mekanizma të ndryshme fetare. Nuk është fort e re dukuria e lëvizjeve fetaro-laike me natyrë specifike, që i kapërcejnë kufijtë ndarës të popujve e të shteteve. Për lëvizjen “Hizmet-Feto” po dëgjojmë tani vonë, por për homologen e saj të krishterë, lëvizjen katolike “Opus Dei” është folur më herët. Drejt Shqipërisë gjatë tri dekadave të fundit kanë vërshuar plot organizata e mekanizma me petk fetare politik, që nuk i përkushtohen aq fort besimit të mirëfilltë, po merren me prozelitizëm në dëm të besimit islam. Mekanizma fetarë me kostum laik dhe mekanizma politikë me mbulesë fetare propagandojnë qëndrime ekstreme për qëllime gjeostrategjike. Feja shërben kryesisht si forcë mobilizuese për fanatikët. Deri tani në Shqipëri organet shtetërore dhe opinioni publik nuk kanë treguar vëmendjen e shqetësimin e duhur për këto dukuri,por janë marrë më shumë me disa islamikë me mjekra të gjata dhe me dyshimet për rekrutime pasuesish nga ISIS-i.

Qysh prej tentativës për grusht shteti në Turqi edhe në Shqipëri është krijuar njëfarë tensioni lidhur me praninë ose veprimtarinë e elementëve të lidhur me lëvizjen turke Feto. Shqiptarët ende nuk e kanë të qartë se çfarë ka ndodhur. Për vite shkollat e lidhura me sistemin e Gylenit në Shqipëri janë kujtuar si pjesë e politikës normale të shtetit turk. Tentativa për grushti shteti në Turqi krijoi huti në Shqipëri. U intensifikua propaganda anti-turke dhe islamofobe. Kjo propagandë gjeti terren edhe për shkak të qëndrimeve të mbyllura të kryesisë së Bashkësisë Myslimane të Shqipërisë, që nuk sqaroi si duhet marrëdhëniet me mekanizmat e shtetit turk në fushën e praktikave fetare. Hutia shtohet edhe për shkak të atmosferës së tendosur që krijojnë mesazhet politike të kundërta që u vinë shqiptarëve nga jashtë. Diplomacia turke dhe vetë presidenti i Turqisë, Erdogan, publikisht disa herë kanë tërhequr vëmendjen e autoriteteve e të opinionit publik shqiptar për rrezikun që përbën për Shqipërinë lëvizja Feto. Turqia dhe presidenti i saj janë në të drejtën e tyre që një lëvizje, që ata e konsiderojnë rrezik e armik për shtetin e kombin e vet, ta paraqesin si të tillë edhe në botë dhe të kërkojnë mirëkuptim nga shtete e popuj të tjerë. Kjo nuk është ndërhyrje në punët e brendshme të të tjerëve, as shkelje e parimeve demokratike. Tani vonë kryeministri i Shqipërisë ka pohuar se ekziston një rrezik, për të cilin ka paralajmëruar Turqia dhe se duhen marrë disa masa në Shqipëri. Por, ende nuk ka pasur veprime të dukshme kundër këtij rreziku, fatmirësisht as aksione të bujshme që dëmtojnë seriozitetin e politikës shtetërore, sikurse ndodhi në Kosovë. Megjithatë, janë zhvilluar debate të ashpra në mjetet e informimit publik në Tiranë lidhur me këto probleme.

Prirja më e theksuar ka qenë për të akuzuar shtetin turk për neo-otomanizëm dhe presidentin e Turqisë për autoritarizëm, për nëpërkëmbje të të drejtave të njeriut dhe të lirive të shtypit. “Çështja Feto” i ka sjellë dëme Shqipërisë, sepse e vë padrejtësisht në pozitë të vështirë para shtetit mik turk dhe krijon terren për gërricje të tjera politiko-fetare shqiptare. Nuk është mbajtur si duhet parasysh rregulli se shqiptarët janë të interesuar në radhë të parë për marrëdhënie sa më të mira me shtetin turk dhe jo për mënyrat e mjetet që ky shteti gjykon më të mirat për zgjidhjen e problemeve të brendshme.

3. Ne shqiptarët jemi mburrur me tepri për tolerancën dhe harmoninë fetare në vendin tonë. Të huajt herë na kanë lavdëruar me dashamirësi, herë na kanë përgëzuar me hipokrizi. Shumë prej tyre kanë punuar nën rrogoz për të na vështirësuar e prishur ekuilibrin konfesional, si modus vivendin shekullor politik e fetar. Harmonia fetare shqiptare duket e bukur dhe joshëse kur e përshkruajmë, por është e brishtë dhe e ka krimbin brenda. Disa herë janë krijuar situata tensioni në marrëdhëniet ndërfetare. Tani vihet re një tjetër fushatë islamofobe e antiturke brenda në Shqipëri, që nxitet më shumë nga jashtë. Ka analistë e vëzhgues, si Alon Ben-Meir, Deivid Filips ose Fank Shkreli në SHBA, ose dhe shtetarë të lartë europianë, që dërgojnë mesazhe se “Shqipëria duhet të zgjedhë midis BE-së dhe Turqisë. Nëse Shqipëria vazhdon të jetë e bindur ndaj Erdoganit, dera e anëtarësimit në BE do tëmbyllet” (“Telegraf”, 21 maj 2018). Deivid Filips është i njohur për projektin e shuarjes së aspiratës shqiptare për bashkim kombëtar, duke e zëvendësuar bashkimin me një sajesë amorfe si “fqinjëria e mirë shqiptare në Ballkan” (A. Baleta “Themelvënia e vetëvendosjes shqiptare”, “Shenja”, korrik 2012 ). Mesazhet “Me Turqinë apo me BE-në” janë shqetësuese kur i dëgjon, sepse të sjellin në mendje atë që ndodhi në Ukrainë, pasi diplomacia perëndimore më 2013 i vuri kushtin Ukrainës së Janukoviçit: “Me BE-në apo me Rusinë”. Diplomacia perëndimore po e thekson fort (ndoshta jashtë përmasave reale) rrezikun rus në Ballkan. Madje, ndaj shqiptarëve e paraqet si “rrezik i përbashkët ruso-turk”.

Deivid Pilips përdor gjuhë shumë të vrazhdë dhe arsyetime tejet sfiduese ndaj politikës miqësore të Shqipërisë me Turqinë. Ai shfaq mllef të pakuptimtë për ndërtimin e xhamisë në Tiranë në saje të kujdesit që tregoi presidenti i Turqisë. Filipsi duket se nuk i njeh (ose i përçmon) ndjenjat e shumicës së shqiptarëve, sidomos të atyre të besimit mysliman. Ndërtimi i kësaj xhamie është dhuratë e çmuar që u bëhet shqiptarëve, të cilët duhet t’i jenë mirënjohës Erdoganit (përjashto ata që janë të interesuar t’i hapet rrugë ekspansionit sllavo-ortodoks dhe veprimtarive si ajo që bënë greku Janullatos dhe kreu i Kishës Ortodokse të Rusisë, Kirill, kohët e fundit në Tiranë). Nuk bën të heshtim as kur ish-përgjegjësi për degën Europë-Azi në “Zëri i Amerikës”, shqiptari Frank Shkreli nga Nju Jorku, jep alarmin mbi rrezikun sllavo-otoman për shkombëtarizimin e shqiptarëve (“Telegraf”, 1 maj 2018).

Këtu në Shqipëri e dimë më mirë se Franku në Amerikë se rreziku që shqiptarët të tjetërsohen kombëtarisht e fetarisht vjen nga gjeopolitika e gjeostrategjia sllavo-greko-ortodokse në Ballkan, ndërsa myslimanizmi ka qenë e mbetet mburojë nga mësymja prej këtij rreziku. Frank Shkreli duhet ta lexojë më mirë fjalën e senatorit amerikan Xhesi Helms, në korrik 1983, në Senatin Amerikan lidhur me këtë problem. Frankut, për pozitën dhe përvojën që ka pasur në “Zëri i Amerikës”, nuk i ka hije të shkasë në pozitat e katolikocentrizmit shqiptar, as të bashkojë zërin me ata që Turqinë e përshkruajnë si rrezik otoman për shqiptarët. Franku, kur trajton çështjen shqiptare, më mirë të përfitojë nga shkrimet e çiftit amerikan Dioguardi. Ka shumë shenja se po intensifikohet “fryma e rryma e keqe e kryqëzatave për qëllime politike kundër shqiptarëve” (A. Baleta, “E Djathta” 17 janar 1995). Ka më se një shekull që flitet për konvertim të myslimanëve shqiptarë në të krishterë. Intelektualë e politikanë të spikatur kanë qenë e janë bartës të këtyre ideve. Dikur qenka bërë një bisedë midis tre politikanësh: Mustafa Kruja, Luigj Gurakuqi dhe Idhomene Kosturi, ku Mustafai paska pas hedhur idenë se “sikur shqiptarët të ishin të krishterë, Europa do t’i donte më fort”. Idhomeneja, ortodoks, kishte replikuar: “E ke me tërë mendtë apo sa për të na bërë qejfin ne dy të krishterëve. Po ta kesh me gjithë mendtë ti dashke shkatërrimin e kombit shqiptar. Myslimanizmi e ka shpëtuar Shqipërinë. Fetë duhet të mbeten siç janë në Shqipëri”. Më 5 dhjetor 1918, gjatë një darke me një anëtar të delegacionit amerikan në Konferencën e Paqes në Paris, Esat Pashë Toptani i ka shpjeguar atij rrjedhën e punëve të fesë në Shqipëri pas betejës së Kosovës më 1389.

Paraardhësit e shqiptarëve e kuptuan parimin “ku është shpata, është feja”, bënë gjënë e duhur që u myslimanizuan, se shpëtuan jetën e pasurinë dhe i shërbyen me besnikëri Perandorisë Osmane, derisa kësaj i erdhi fundi. Pastaj Esati ka shtuar: “Sot feja na është bërë pengesë për të hyrë në vathën e krishterë. Por, ne mund të bëjmë përsëri siç bënë paraardhësit tanë.” (Stephen Bonsal “Suitors and Suppliants” 2001, f.84-85). Kanë kaluar 100 vjet nga ajo bisedë dhe shumë politikanë e propagandistë shqiptarë i fryjnë kacekut të politikës “pragmatiste” të Esatit, me një ndryshim se këta të sotmit vetëm e fajësojnë Perandorinë Osmane, çka Esati nuk e bënte. Pas 100 vjetësh pragmatizmi i Esatit nuk ka prodhuar fryte. Europa nuk po i do shqiptarët më shumë se i donte atëherë. Para 100 vjetësh, kur shqiptarët do të shkëputeshin nga Perandoria Osmane, fati i tyre rëndohej nga trajtimi i padrejtë se kishin qenë pjesë e kësaj Perandorie. Fati nuk u ecte shqiptarëve, sepse edhe dy vendet më dashamire të një shteti të pavarur shqiptar, Italia e Austro-Hungaria, u përfshinë në një rivalitet për ndikim mbi këtë shtet të saposhpallur e të gjymtuar.

Tani, pas një shekulli kur Shqipëria pret me ankth t’i thonë ta kapërcejë derën e integrimit (të fetishizuar) europian, përsëri mbi të rëndon zemërimi pse ka marrëdhënie të mira me Turqinë “neo-otomane” ose pse ndërton një xhami me ndihmën e Turqisë. Si për mallkim, edhe tani mbi fatin e Shqipërisë përsëri po rëndon një rivalitet i miqve të saj për ndikim në Ballkanin Perëndimor, rivaliteti midis SHBA-së dhe Europës, sidomos midis SHBA e Gjermanisë!
Pra, bëhet e qartë se diversiteti fetar nuk e kompaktëson unitetin shqiptar, e as nuk e forcon rolin gjeostrategjik të shqiptarëve. Por, prishja e ekuilibrit sjell pasoja shumë më të rënda. Shqiptarëve u duhet ta ruajnë modus vivendin e ekuilibrit fetar, të mos bien lehtë viktimë e përplasjeve midis 4, 5, 6… feve në Ballkan. Myslimanët shqiptarë, fatkeqësisht, mbeten ende në pozitën e “jetimëve fetarë”.

10 118 Comments

 1. Good way of telling, and pleasant post to get data on the topic of my
  presentation topic, which i am going to convey in school.

 2. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads
  a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider
  at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 3. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & aid other users like its helped me.
  Good job.

 4. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great.

  I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.

  You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I can not wait to read far more from you. This is
  actually a great web site.

 5. Please let me know if you’re looking for a author
  for your blog. You have some really good posts and I
  feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some content for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please blast me an email if interested.
  Kudos!

 6. Hi, i feel that i saw you visited my site thus i
  came to go back the choose?.I’m trying to find things to
  improve my website!I guess its ok to make use of some of your concepts!!

 7. Hi, I do believe your web site might be having internet browser compatibility
  issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine but
  when opening in IE, it has some overlapping issues.

  I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, excellent website!

 8. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome,
  nice written and come with almost all vital infos. I would like to look extra posts like this .

 9. hello!,I like your writing very a lot! percentage we communicate
  extra approximately your article on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem.

  May be that is you! Having a look forward to see you.

 10. you are in reality a good webmaster. The website
  loading velocity is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.

  Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful task on this topic!
  quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

 11. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say,
  and more than that, how you presented it.

  Too cool! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 12. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But think of if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the greatest in its niche. Great blog!|

 13. I think this is among the most significant information for me. And i’m satisfied studying your article. However want to statement on few general things, The website taste is ideal, the articles is in reality nice : D. Excellent job, cheers|

 14. I blog frequently and I seriously appreciate your information. This great article has truly peaked my interest.

  I am going to take a note of your site and keep checking
  for new details about once a week. I opted
  in for your Feed too.

 15. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and terrific style and design.|

 16. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also do similar in favor of you.|

 17. I every time used to study article in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.|

 18. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot
  of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 19. Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.|

 20. What’s up all, here every person is sharing these kinds of experience, thus it’s good to read this weblog, and I used to pay a visit this weblog daily.|

 21. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal blog now ;)|

 22. If you are going for most excellent contents like I do, just pay a quick visit this web page everyday since it gives quality contents, thanks|

 23. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 24. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips?
  Many thanks!

 25. 4) Equal opportunity/equal discrimination – Both mindsets love meritocracy. If you pony up a buy in Poker you can go head to head with the ‘best’. A deck of cards doesn’t care who you are. Likewise Bitcoin doesn’t care who you are, there’s no gatekeepers. You aren’t rewarded with more or less depending on xyz circumstance. http://www.coopnonsoloneve.org/2018/forum/profile/frederickaflore/ Available to people who don’t gamble for moral, religious, or other personal reasons Progressive slot games: Players also get to choose what sort of payouts they get, where they can grab a lot of smaller prizes with the potential of some bigger ones, or choose less common smaller payouts and shoot for the much bigger jackpots that progressive slot games pay out. If the potential for six or even seven figure payouts excite you, if you are looking for the chance to win truly massive amounts of money in a single spin, if your eyes widen at this prospect, progressive slots are for you.

 26. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 27. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!|

 28. Send test emails with Eckher SMTP Testing Tool. дрочение дрочка мастурбация Секс в маске с двумя телочками голыми Быстрая дрочкаи яростный_камшот Утренний секс прыщавого парня и азиатки голой Пожалуй, лучшая соло дрочка крупным планом с каплями илужей спермы.Макро. Секс в маске с двумя телочками голыми Любимая просит трахнуть рот и влагалище большим хуем Социальные сети Утренний секс прыщавого парня и азиатки голой Показал всем, как правильно дрочить член Кроме значения слова «дрочка» в словарях, рекомендуем также ознакомиться с примерами предложений и цитат из классической литературы, в которых употребляется слово «дрочка». Мастурбация волосатой киски на кухне, утренняя дрочка перед работой до оргазма Социальные сети Утренний фитнес в лосинах с дрочкой почти по ЗОЖу Конкурс / Деньги Send messages and make P2P calls using Eckher Messenger. Любимая просит трахнуть рот и влагалище большим хуем https://goodlyword.com/community/profile/joycelynp072468/ Порно видео оргии – три девушки и два парня Молоденькие девушки и парни полны энергии, поэтому будут трахаться во всю мощь и снимать домашнее видео. Смотри развратный секс с сексуальными сочными студентками и ненасытными парнями, готовыми на любые эксперименты. Перегруженный «Бостонец» с надрывным ропотом вскарабкивался на водяные холмы, зарывался носом в глубокие впадины Порно видео оргии – три девушки и два парня Весь контент на сайте постановочный, взятый из открытых источников и предназначен для лиц старше 18 лет! Моделям на момент съемок исполнилось восемнадцать лет. Заходя на этот сайт вы подтверждаете, что являетесь совершеннолетним. Порно Выебал Мать И Кончил В Нее Дырки Порно Вконтакте Девка скачет пиздой на огромном члене друга, заставляя парня дико стонать во время приятного полового контакта. Пацан сел со стояком в кресло и насадил молодку на свою дубину сверху. Теперь вагинальная щель красотки принимала огромный хуец до самого основания и сильно пульсировала.

 29. I truly love your blog.. Excellent colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal website and would like to learn where you got this from or what the theme is called. Many thanks!|

 30. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!|

 31. My brother recommended I might like this website. He was totally
  right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 32. whoah this blog is wonderful i like studying your posts. Keep up the good work! You understand, lots of individuals are hunting around for this information, you can aid them greatly. |

 33. Heya excellent website! Does running a blog like this take a great deal of work? I have no expertise in programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I simply had to ask. Cheers!|

 34. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this problem?|

 35. I think what you said made a ton of sense. But, think on this, what if you typed a catchier title? I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, but suppose you added something that makes people desire more? I mean BLOG_TITLE is kinda vanilla. You should glance at Yahoo’s home page and note how they create news headlines to get people to open the links. You might add a related video or a picture or two to get people excited about everything’ve written. In my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.|

 36. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Many thanks|

 37. It’s awesome to pay a visit this website and reading the views of all friends concerning this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge.|

 38. Hey there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.|

 39. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But think of if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could undeniably be one of the very best in its field. Terrific blog!|

 40. After looking over a number of the articles on your site, I seriously appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and tell me what you think.|

 41. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally discuss with my web site =). We may have a link alternate contract between us|

 42. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!|

 43. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Cheers|

 44. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!|

 45. I do trust all of the ideas you have introduced on your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. May just you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.|

 46. Every weekend i used to visit this site, as i wish for enjoyment, since this this website conations actually good funny information too.|

 47. Hi there, You’ve performed an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.|

 48. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!|

 49. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more on this issue, it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such subjects. To the next! All the best!!|

 50. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous site.|

 51. I have been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the web will probably be much more helpful than ever before.|

 52. naturally like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth then again I’ll definitely come again again.|

 53. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!|

 54. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!|

 55. Thanks , I’ve just been looking for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you positive concerning the supply?|

 56. Taking Amoxil With Cipro Hbffpi Plaquenil Magnetic Resonance Imaging MRI urography Changing magnetic eld produces images of the kidney and surrounding structures in three planes of the body.

 57. Pikku Kakkosen ParhaatSisältää 6 dvd-levyä, kesto 655min. 6e- Jokeri Pokeri Box dvd + taikatemppukirja 3e- Rölli ja kevätlaulu 1e- Nukkumatti 1e.   L䨥t䠶iesti Kaikki pokeriammattilaisiksi tähtäävät huomio! Myyn yhteishintaan pehmeäkantisen kirjan ja opetus-dvd:n. Kirja ja dvd hyväkuntoisia, molemmissa vanhaa hintatarrajäämää.Tässä tarkemmin… Kirjaudu sis䤮 Suomalaisessa Pokerissa on siis paljon lainattua, mutta esimerkiksi näytönohjain ja CPU on täysin suomalaista suunnittelua. Myös animaatio, missä kortit sekoitetaan ja läiskitään ruutuun, sekä viidennen kortin hidastettu paljastaminen on Made In Finland-tyyppinen ratkaisu. Pokerin design ei ollut mikään taideprojekti. Olli Hämäläinen (RAY:n tuotesuunnittelupäällikkö 1980-luvulla) kertoi, että suunnittelija hahmotteli paperille korttien ja voittotaulukon sijoittelun ja tämän jälkeen tämä ohjelmoitiin koneeseen, niin että se näytti samalle myös ruudulla. Pokeri oli syntynyt. Mitä kaikkea muuta Pokeri piti sisällään. Jos olet kiinnostunut laitteista ja tekniikasta, niin nyt sinua hemmotellaan. https://www.ravenhawksmagickalmysticalplaces.com/discussions/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=757042 Pokerisivuilla on väliä. Olemme listanneet puolestasi netin parhaat pelipaikat. Tarjoamme myös nettipokerin talletusbonuksia, joita et muualta saa. Seuraa panostuskierros, jonka jälkeen pöytään jaetaan viides ja viimeinen kortti, river. Tämänkin jälkeen voi vielä panostaa ja sitten pelaajat, jotka ovat mukana, paljastavat korttinsa. Etusivu » Nettipokeri Tervetuloa lukemaan lyhyt johdatus sekä videopokeriin mutta erityisesti “oikeaan pokeriin” tältä sivulta. Käymme läpi pokerin säännöt (sekä Omaha että Texas Hold’em), saat lyhyen johdatuksen pokeristrategioihin ja opit pokeriturnauksista. Tai voit keskittyä viihteellisempään casinopeliin eli videopokeriin, joita pelataan netin peliautomaateissa. Tuoreimpana tulokkaana esittelemme viihdyttävän tavan lyödä vetoa virtuaalitodellisuudesta. Löydät sen kohdasta eSports.

 58. Pingback: ivermectin tablets
 59. Pingback: I paemër
 60. Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 61. Pingback: I paemër
 62. Pingback: I paemër
 63. Pingback: ivermectin
 64. Pingback: ivermectin uk
 65. Thanks , I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I have found out till now. But, what about the bottom line? Are you positive in regards to the source?|

 66. Pingback: ivermectin
 67. Pingback: stromectol tablets
 68. サイコロを2回振った時の出る目は36通りありそのうち2回連続で特定の目の数が出るのは1通りだけなので1 36 M1グランプリについて 自分は正直錦鯉さん達のネタが面白くないと感じました。Twitterなどで見ると面白いと言ってる人の方が明らかに多かったです。自分は一般との価値観が違くおかしいのでしょうか。 数学の確率の問題です。 問 1つのサイコロを投げ続けて、同じ目が2回連続して出たら終了するものとする サイコロを $n$ 個ふったとき、ピンゾロになる確率は $\dfrac$ になります。 言葉、語学 久しぶりに笑点観たら、林家三平が激痩せ!何故? 非課税世帯の10万円給付金は、いつぐらいになりそうですか?地域差はあると思いますが、だいたいどのぐらいの時期で落ち着きそうですか? https://record-wiki.win/index.php/コンテンツ じゃんけんに勝つ方法 じゃんけんに勝つ方法 サイコロの目の出る確率 じゃんけんに勝つ方法 統計データが正規分布となっている場合、平均値と標準偏差が分かれば、値が全体の中でどこに位置するのかがほぼ正確に分かります。 サイコロの目の出る確率 乱数によるサイコロ振り じゃんけんに勝つ方法 無線を使ってmicro:bit間でアヒルをテレポートしましょう 乱数によるサイコロ振り このサイトではJavaScriptを使用したコンテンツ・機能を提供しています。JavaScriptを有効にするとご利用いただけます。 統計データが正規分布となっている場合、平均値と標準偏差が分かれば、値が全体の中でどこに位置するのかがほぼ正確に分かります。

 69. Pingback: buy prednisone
 70. Pingback: stromectol order
 71. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.|

 72. Pingback: cialis pill
 73. Pingback: sildenafil for pah
 74. Pingback: stromectol cvs
 75. Pingback: tadalafil generic
 76. Pingback: cialis dapoxetine
 77. Pingback: sildenafil pills
 78. Pingback: generic cialis
 79. Pingback: tadalafil cost cvs
 80. Pingback: corona medicine
 81. Pingback: generic cialis
 82. Pingback: cialis cost
 83. Pingback: sildenafil tablets
 84. Pingback: generic cialis
 85. Pingback: ivermectin tablets
 86. Pingback: viagra buy
 87. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The entire look of your site is great, let alone the content!

 88. Pingback: ivermectin 9mg
 89. Pingback: ivermectin dose
 90. Pingback: ivermectin 8 mg
 91. Pingback: furosemide 20
 92. FAQ & Policies Use Distance Search to find Ads based on where you are and how far you want to travel. FAQ & Policies The lowest-priced brand-new, unused, unopened, undamaged item in its original packaging (where packaging is applicable).Packaging should be the same as what is found in a retail store, unless the item is handmade or was packaged by the manufacturer in non-retail packaging, such as an unprinted box or plastic bag.See details for additional description. Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property. On Orders Over $85Some exclusions Verified purchase: Yes Condition: New Professional Wooden Casino Roulette Table Factory Roulette Wheel For Gambling Detailed information can be found in Etsy’s Cookies & Similar Technologies Policy and our Privacy Policy. https://wiki-planet.win/index.php/4_deck_blackjack Turn your €88 into HUGE winnings by hitting one of our Jackpots, with just a single spin! What are you waiting for? Sign up, claim your reward and start playing for FREE!! Also, we know that free casino bonus codes are meant to attract and retain players or have them come back and make a deposit. That is why it is essential for us to help you be cautious with your money. Claiming free no deposit bonuses is a good way of enjoying casino games, but follow these simple steps to always be mindful of your money while indulging in this activity: When you register in a casino that has this option, you will choose your bonus option based on their wagering requirement. Then, no deposit casino bonus will be credited into your account and ready for use. The amount of a free bonus differs between casinos, but it usually ranges between C$10 and C$50.

 93. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!|

 94. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.|

 95. Pingback: website
 96. My relatives always say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting familiarity daily by reading thes nice articles or reviews.|

 97. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.|

 98. Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 https://liveviewsports.com/community/profile/noemishufelt931/ Unpaid property management fee. Any past-due invoices for the monthly property management cost may incur a small fee each day — typically around 1.5% of the invoice. Our general rule for homeowners association administrative charges early on was, if we could not provide an accurate monthly accounting of each item billed, then those items should be included in the monthly per door cost. What we deemed as a prudent and responsible business decision, we soon found out was not how most local management companies view fees. In addition to the popular fees that we have already mentioned, you can find a parade of other fees and charges. You might come across a management company that just charges one fee that includes everything. Or, you’ll find companies that charge you separately for every service.

 99. Pingback: ivermectin near me
 100. Pingback: stromectol canada
 101. Hi there to every one, the contents present at this website are truly remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.|

 102. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!|